Monday, November 17, 2014

MAKANAN FIRAS 1 THN KE ATAS

Entry ari ni berkisarkan makanan untuk baby firas...sampai dah x tau nk bg makan pe so search dlm google jumpa la link akak ni...so sy minta izin amik resipi akak ni...resipi bby...mekasih akak ye pasai sudi berkongsi resipi dlm blog ni...



RESEPI MUSHROOM SOUP
1. tumis bawang putih dgn olive oil sampai naik bau...masukkan air rebusan ayam sampai mendidih.
2. masukkan bancuhan tepung gandum & fresh milk dlm air rebusan tadi.
3. masukkan cendawan butang yg dipotong kecil, sedikit black pepper, cheddar cheese, mozzarella cheese, basil & oregano
4. kacau sampai pekat & nampak creamy. 


RESEPI HASH BROWN
1. rebus kentang jangan terlalu masak, biarkan ada keras2 sikit, lepas tu baru potong dadu.
2. kentang yg dah dipotong tadi gaulkan dgn minyak sayur, cheddar cheese & bread crumbs sampai rata.
3. bentukkan & bekukan dlm freezer
4. lepas tu baru deep fry..kalau taknak pakai minyak, bakar/grill pan pon boleh...sangat rapuh, jgn goreng terlalu lama

TOMYAM AYAM




RESEPI:

1) tumis seulas bawang putih & seulas bawang besar (dicincang) dgn ollive oil sampai naik bau
2) masukkan serai, ayam yg dipotong dadu sampai keluar minyak
3) masukkan 3 biji tomato yg dipotong dadu, masak sampai  lembik
4) masukkan daun limau purut, 1 mangkuk air,biarkan mendidih
5) masukkan kentang, lobak merah & broccoli masak sampai lembut/mendidih


SUP PASTA



RESEPI:

1) rebus pasta sampai kembang & ketepikan
2) tumis bawang merah & bawang putih sampai naik bau,  masukkan ayam yg dipotong dadu
3) masukkan semangkuk air, masukkan carrot & biarkan mendidih
4)lps tu masukkan bayam, celery & daun sup
5)pecahkan sebiji telur, biarkan mendidih
6) bila nak hidangkan, taburkan sedikit serbuk ikan bilis 


BANANA CAKE





BAHAN-BAHAN:

1. sebiji/sebiji setengah pisang berangan atau pisang emas yg ranum (pisang lain pon boleh kot, tapi taktau la sedap ke tak)
2. 1 sudu besar tepung atta (tepung org buat capati tu...brand alagapas pon ada jual)
3. sebiji telur (kalau anak ada allergic, jgn buat la kek pisang ni...kalau tak letak telur, nanti keras pulak kek tu)
4. 1/2 oz breast milk atau formula milk atau fresh milk (sukati korang nk letak yg mana satu)
5. 1 sudu kecil minyak zaitun (olive oil)

CARA-CARA:

1. pukul telur dgn minyak sampai kembang
2. lenyekkan pisang
3. masukkan telur yg dah dipukul tadi & susu dalam pisang yg sudah dilenyek...gaul rata
4. masukkan tepung & gaul rata
5.masukkan dalam cup/loyang & kukus selama 30-40min...kalau nk masuk oven, bakar 40-45min pada suhu 180'c

PASTA WITH TOMATO SAUCE



 

RESEPI:

1) tumis seulas bawang kecil & 2 ulas bawang putih yg dah dicincang dgn olive oil...cukup sekadar naik bau...masukkn beberapa ketul ayam...
2) masukkn semangkuk kecil air...bila dh mendidih, masukkn 3 biji tomato yg dah dipotong dadu & 2 biji kurma...
3) agak2 tomato tu dah masak, masukkn sekeping cheesedale & serbuk daun parsley
4) bila dah agak pekat, tutup api, tunggu sejuk sket & boleh blend
5) boleh tuang atas pasta...nak hidang boleh tabur cheddar cheese & parsley flakes sket 



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...